„Enescu pe înțelesul tuturor”: concert-conferință

Scurtă descriere a evenimentului: 

Secția „Dumitru și Alice Rosetti-Tescanu – George Enescu” din Tescani va găzdui începând cu orele 17:00 concertul-conferință „Enescu pe înțelesul tuturor”

Participă: Ștefan Ignat (bariton), Roman Manoleanu (pianist și acompaniator), alături de studenți ai Universității Naționale de Muzică București: Simona Bucur (soprană), Antonia Lungu (mezzosoprană),  Ioan Coca (tenor),  David Miron (bariton) și Alexandru Matei (bas).

 „Enescu pe înțelesul tututor” este un proiect al Muzeului Național „George Enescu”, bazat pe un concept aparținând baritonului Ștefan Ignat, itinerat în numeroase locații din București, din țară și de peste hotare. Proiectul se situează la granița dintre concert și conferință și are în prim-plan interpretarea și explicarea capodoperei Oedipe – prin prisma melosului popular, a ethosului românesc – precum și prezentarea altor opusuri enesciene.

,Noaptea muzeelor la sate reprezintă un prilej binevenit de a-l aduce în atenția publicului de la sate pe George Enescu. Marele nostru compozitor, pianist, violonist, dirijor și profesor  își dorea, așa cum afirma în interviurile sale, ca muzica pe care a compus-o să fie auzită în toate satele, cătunele și colțurile cele mai îndepărtate ale României, interpretată de el sau de toți cei ce iubeau muzica sa.

În cadrul acestei ediții a proiectului „Enescu pe înțelesul tututor”, care va avea loc la Secția „Dumitru și Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”,  vor fi interpretate părți din  opera Oedipe, majoritatea ariilor și Monoloagele lui Oedipe, duetele lui Oedipe cu Antigona, Laios, Pastorul, Phorbas, Jocasta, Tezeu, părți din cântecele populare regăsite în partitura enesciană, precum și bocetele, doinele, baladele inserate de George Enescu în operă. Prin interpretarea fragmentelor din  opera Oedipe în cadrul Nopții muzeelor la sate, tinerii studenți vor aprofunda interpretarea operei, cunoașterea și transmiterea ei mai departe.

Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” (Tescani, Bacău) funcţionează în fostul conac al renumitei familii boiereşti Rosetti-Tescanu. Edificiul a fost construit în 1880 într-un parc dendrologic, situat într-o zonă colinară, la 37 km de oraşul Bacău, în proximitatea satului Tescani. După întâlnirea Marucăi Cantacuzino (născută Rosetti-Tescanu) cu George Enescu, în 1909, marele muzician a venit aici deseori, lăsându-se inspirat de frumuseţea peisajelor. Aici a definitivat capodopera sa lirică Oedipe, pe care a dedicat-o soției sale, Maria Cantacuzino Enescu. Prin Actul de donaţie făcut de aceasta în 1947, conacul familiei sale a devenit aşezământ cultural. În 1980 a fost inaugurată „Casa Memorială Rosetti – Enescu” în incinta imobilului principal, devenită, în 1990, Centrul de Cultură Tescani, apoi din 1993, Centrul de Cultură „Rosetti Tescanu – George Enescu”. Din anul 2007, casa memorială din Tescani este secţie a Muzeului Naţional „George Enescu”.

Parteneri și/sau sponsori ai evenimentului:
Rețeaua Națională a Muzeelor din România

Parteneri media ai evenimentului:
Radio România Cultural, Radio România Muzical

  • Acces: gratuit

  • Orar*: 10:00 – 20:00

  • Adresă: sat Tescani, str. Dumitru și Alice Rosetti-Tescanu nr. 9, comuna Berești-Tazlău, județul Bacău

  • Telefon: 0747.290 117, 0747.290.104

  • Email: office@georgeenescu.ro

  • Retele sociale: Facebook

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator