Noaptea Muzeelor la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Scurtă descriere a evenimentului:
De Noaptea Muzeelor, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș oferă vizitatorilor servicii de ghidaj de specialitate în expozițiile permanente: ”Descoperiri de Epoca Bronzului în zona Lăpușului”, ”Baia Mare – oraș liber regal”, ”Baia Mare-Piața Cetății”, ”Tot înainte! Elev în România comunistă!”, ”Suba Zoltan – Omul din spatele aparatului de fotografiat”, ”Minerit și civilizație în Maramureș”, expoziție unică în România. O noutate va fi o expoziție permanentă care pune în valoare arme diverse din patrimoniul muzeului nostru.
Pe lângă acestea, vizitatorii se vor putea bucura și de două expoziții temporare:
- Expoziția temporară ”Am și eu o jucărie la muzeu”, în cadrul căreia expunem jocuri și jucării împrumutate muzeului de către membrii comunității noastre. Obiectele, importante în istoriile personale, de multe ori suprapuse, ale maramureșenilor, sunt mai noi, mai vechi sau chiar transmise din generație în generație. Astfel, prin ochi de copil, expoziția prezintă nu doar o imagine a transformărilor socio-economice prin care a trecut și trece județul nostru, ci și metamorfozele conceptului de “copilărie” de-a lungul timpului. Am și eu o jucărie la muzeu va rămâne deschisă până în data de 5 iunie. Curator de expoziție – muzeograf dr. Oana-Alexandra Chirilă;
- Expoziția temporară ”Mari aviatori brașoveni”, itinerată de la Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, (curator de expoziție: muzeograf Traian-Constantin Dumbrăveanu). Expoziția prezintă activitatea în domeniul aviației a patru aviatori militari din cel de-Al Doilea Război Mondial: comandor Ioan Milu, comandor Emil Droc, comandor Eugeniu Pârvulescu și comandor Dan Vizanty, comandorul Ioan Peneș din Primul Război Mondial și, de asemenea, va fi prezentat aviatorul Albert Ziegler, constructor și promotor al aviației românești și mondiale. În plus, expoziția cuprinde și machete de avioane, tablete de diferite dimensiuni, unde sunt prezentate în permanență filme despre aviatori, precum și câteva obiecte personale care le-au aparținut acestora.
La finalul traseului expozițional, de la standul nostru redeschis într-o nouă locație, vizitatorii vor putea achiziționa diverse suveniruri, realizate din materiale sustenabile, precum și exemplare din publicațiile muzeului. De asemenea, în același spațiu, Librăria Cărturești Baia Mare va avea un stand cu vânzare unde vor prezenta cărți recente/bestsellers din domeniul Istorie, cu precădere cărți cu subiect istoric pentru copii și adolescenți.
Tot în data de 13 mai, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș mai pregătește două evenimente:
- Ora 11:00 – activitatea ”Analiză de artefact”, susținută de conservator Monica Ghiman și echipa programului de educație muzeală ”Muzeul Viu”, în cadrul căreia vom discuta parcursul unui artefact, de la descoperirea lui în săpătură arheologică și până la expunere în muzeu. Ca parte practică, vom analiza în echipă un artefact din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, răspunzând la întrebări precum „Unde a fost descoperit?” „Prezintă deformări?” sau „La ce credeți că era folosit obiectul?”. Activitatea va dura aproximativ o oră și este deschisă pentru toate vârstele. Participarea este gratuită și necesită înscrierea în prealabil la adresa de email muzeulviumm@gmail.com .
- Ora 17:00 – lansarea mult așteptatului volum 2 al cărții ”Mă tot mir”, Eurotip, Baia Mare, 2023, autoriată de colegul muzeograf dr. Ioan Botiș. Volumul cuprinde o colecție de “mirături” publicate inițial în serie în Gazeta de Maramureș. Evenimentul va avea loc în sala de lectură a bibliotecii instituției și va fi completat de o mini-expoziție de caricaturi realizate de colegul nostru Zamfir Șomcutean.
Parteneri și ai evenimentului:
Consiliul Județean Maramureș, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Librăria Cărturești Baia Mare
Parteneri media ai evenimentului:
Radio Social FM ; PlusTV Maramureș
* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator