Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa, la ceas de prețuire!

Scurtă descriere a evenimentului: 

Publicul este invitat să viziteze colecția de bază a muzeului, precum și expoziția temporară „Adunarea Națională de la Blaj. Un reper în istoria moților”, organizată special pentru Noaptea Muzeelor la Sate, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, pentru promovarea patrimoniului cultural material și imaterial din Țara Moților.

Proiectul expozițional marchează 175 de ani de la desfășurarea Revoluției Române de la 1848 și a luptei românilor transilvăneni pentru afirmare politică. Expoziția reunește obiecte de patrimoniu de o importanță deosebită, ce fac parte din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României. Piesa centrală este reprezentată de unul dintre steagurile tricolore folosite în timpul Adunării Naționale de la Blaj, în primăvara anului 1848. Acesta prezintă pe banda galbenă, din centru, următorul textꓽ „5/13. Maiu. 1848”, ce face trimitere la data la care românii din Transilvania s-au adunat pe Câmpia Libertății. Vor mai fi expuse obiecte personale care au aparținut juristului Alexandru Papiu-Ilarian și preotului greco-catolic Simion Balint.

Vor avea loc ateliere de istorie cu elevii din Lupșa, cu subiectul „Adunarea Națională de la Blaj și personalitățile liderilor revoluționariꓽ Avram Iancu, Simion Balint și Alexandru Papiu–Ilarian”.

Situat în centrul comunei, lângă Biserica Sf. Gheorghe, muzeul este unul dintre cele mai însemnate muzee etnografice sătești din țara noastră și este, în cea mai mare măsură, rod al strădaniei învățătorului Pamfil Albu. Prin grija lui, în anul 1937 a început colecționarea pieselor existente azi în muzeu, iar în anul 1950 colecția a fost donată statului român. În anul 1952 a început organizarea Muzeului Etnografic „Panfil Albuˮ Lupșa, dată la care se consemnează înființarea muzeului.

Partener și sponsor al evenimentului:
Muzeul Național de Istorie a României, Consiliul Local și Primăria Lupșa, Școala Gimnazială „Dr. Petru Șpan” Lupșa, Parohia Lupșa, Asociația ,,Cneazul Cândea” a Fiiilor Satului Lupșa, Grupul de Lupșeni Centenari

Parteneri media ai evenimentului:
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Radio România Cultural, Ziarul Miorița USA, Mangalia News, Ultima Oră, Radio Prodiaspora, Radio UZPR, Cunoaște Lumea

  • Acces: gratuit

  • Orar*: 16:00-00:00

  • Adresă: Str. Principală nr. 7, comuna Lupșa, județul Alba

  • Telefon: 0737.508.316

  • Email: dmclici@gmail.com

  • Retele sociale: Facebook

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator