Vizitează Muzeul etnografic „Dumitru Ulieru” Pietroşiţa de Noaptea Muzeelor la Sate!

Scurtă descriere a evenimentului:
Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă aşteaptă sâmbătă, 2 septembrie 2023, între orele 18:00-00:00, la evenimentul cultural „Noaptea Muzeelor la Sate”, invitând publicul să descopere Muzeul etnografic „Dumitru Ulieru” Pietroşiţa, într-un mod inedit, făcând o plimbare nocturnă prin istoria satului dâmboviţean.
Imediat ce poposești în comuna Pietroșița dinspre Târgoviște, pe o străduță cochetă și liniștită situată în dreapta podului peste râul Ialomița, te întâmpină Muzeul de etnografic „Dumitru Ulieru”.
În cursul anului 2021 clădirea muzeului a beneficiat de ample lucrări de reabilitare, iar noua expoziție fost inaugurată cu prilejul Zilelor Județului Dâmbovița (1-5 iunie 2022). Muzeul își datorează începuturile profesorului Dumitru Ulieru, pasionat de istorie și etnografie. Colecția acestuia, din ce în ce mai consistentă, a fost găzduită în Casa Șerb, azi monument istoric și sediul muzeului. Construită la mijlocul secolului al XIX-lea, casa prezintă o arhitectură specifică locului, cu planul dezvoltat pe două niveluri, scară interioară, balcon închis pe latura dinspre uliță, iar spre exterior prispe și foișoare decorate cu parmalâc și traforaj.
Expoziția evidențiază istoria Pietroșiței, a modului în care locuitorii au reușit să valorifice toate avantajele pe care le-au avut la îndemână: așezarea geografică la granița dintre Țara Românească și Transilvania (Pietroșița fiind încă de la atestarea documentară un sat de plai, iar mai târziu în sec. al XIX-lea, chiar sediu al vameșilor de plai), clima blândă, relieful variat și bogata rețea hidrografică. Toți acești factori au favorizat dezvoltarea unor ocupații și meșteșuguri prezentate la parterul clădirii (pomicultura, creșterea animalelor, prelucrarea lemnului și a pietrei, industria casnică textilă, cărăușia), ce au adus de-a lungul timpului frumoase beneficii localnicilor și au constituit baza prosperității lor economice.
La etajul clădirii au fost amenajate două interioare tradiționale locale, în care se simte prezența omului care și-a dus viața aici de sute de ani după rânduieli proprii, menite să-i facă existența mai ușoară. Într-o altă sală de la etaj sunt prezentate obiceiuri din ciclul vieții de familie, cele trei momente importante din viața omului: nașterea, căsătoria și moartea. Baia ritualică la copil, înfășatul, ursitoarele, pețitul, logodna, căratul zestrei, pomenirea morților sunt obiceiuri (reconstituite în expoziție) care dominau viața omului în satul de odinioară și dădeau un sens vieții.
* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator