Noaptea Muzeelor 2023

Scurtă descriere a evenimentului: 

Noaptea Muzeelor 2023 la Călărași, se află la a 8-ediție. Anul acesta ne propunem să organizăm un concert în aer liber, muzică clasică, folk, modernă în curtea muzeului.

La ora 21:00 vom oferi spre vizionare filmul documentar „Călărași un ținut de la porțile raiului”, regizor Dumitru Grosei (plurimedaliat la concursurile internaționale).

De asemenea, vom avea o nouă și unică expoziție legată de colecția privată de Biblii vechi ale fostului deputat dl Veacesalva Ioniță. 

Parteneri și sponsori ai evenimentului dumneavoastră:
Parteneri: Primăria orașului Călărași, Consiliul raional Călărași, Direcția Cultură și Turism.
Sponsori: Bojole Residance și La Gura Cuptorului

Parteneri media ai evenimentului:
Ziarul regional „Expresul”, Platforma media „COOLtura”

Muzeul de Istorie și Etnografie orașul Călărași (MIE) se află chiar în inima orașului pe una din strazile principale, mândru stând la straja anilor din perioada postbelică. Clădirea a fost construită în anii ′50 de către  Moldsilva de atunci, după cca 15 de ani, devine direcția cultură și învățământ pentru foarte puțin timp, ca mai apoi să devină școala muzicală cu prima promoție de instrumentiști în anul 1973. În anul 2008 Primaria orașului Călărași devine proprietarul clădirii în baza hotărârii judecătorești, iar în anul 2014 în baza deciziei consiliului orășenesc acesta devine muzeu, unde se custodează arta, cultura și tradițiile localnicilor. Astfel, Muzeul devenind promotorul local al tradițiilor de lucru handmade și devenind un centru cultural-istoric pentru orice turist al orașului Călărași. Muzeul de istorie și etnografie din orașul Călărași a fost înregistrat ca persoană juridică la 16.09.2015, situat pe strada Mihai Eminescu nr. 32, iar din septembrie 2015 a început a activa cu 3 persoane angajate.

Muzeul astăzi, 2023, are 8 angajați și o colecție de peste 11 384 de exponate, cu valoare istorică, artistică și culturală, printre care: arheologie, obiecte de etnografie, sculpturi, picturi, schițe, lucruri de valoare memorială, arme și armuri, numismatică, vestimentație, instrumente muzicale, obiecte de cult religios, carte rară, fotografie, filatelie, tehnică, mobilier și multe altele.

Muzeul care poartă numele sculptorului  cu origini călărășene, Dumitru Scvortov-Russu, dispune de nouă săli expoziționale, fiecare având tematica distinctă. Colecția cea mai valoroasă a muzeului – peste două mii de lucrări, donate de fiica sculptorului, Mariana Scvorțova, se află în sala de expoziții ”Dumitru Scvorțov – Russu”.  Peste o mie de exponate etnografice din raionul Călărași regăsim în sala ”Casa Mare”,  iar  Călărași–Târg(1794-1940),  care abordează istoria localității în sec. XIX cu populația preponderent evreiască, pune la dispoziția vizitatorilor fotografii, documente, mărturii, colecții de carte, lucruri personale ale evreilor ce au trăit în Călărași iar apoi au emigrat spre Palestina, Argentina, Canada, Rusia, Statele Unite și altele.

La compartimentul Arheologie se regăsesc vestigii din perioada Civilizației Cucuteni-Tripolie până la  Evul Mediu.  Aparate de radio, telefoane, mobilier, fotografii, vestimentație pot fi admirate în sala ”Perioada Sovietică”.  Iubitorii de muzică pot admira instrumentele muzicale ce datează de la jumătatea sec. XIX începutul sec.XX în sala de expoziții ”Instrumente muzicale” . Nostalgicii și iubitorii de numismatică vor regăsi în muzeu, peste 1500 de monede din cele mai vechi timpuri și arme folosite în diverse războaie în cadrul sălii ”Arme, Armuri și Numismatica”. Colecții de monede ce au circulat pe teritoriul Moldovei dar și cea de pe întreg mapamondul, căci turiștii lasă bancnote și monede din țara care vin . Iar în sala de expoziție ”Turism Religios” oferă vizitatorilor informații și documente despre bisericile de lemn, ce datează din sec. XVIII,  mănăstirile din Călărași a secolului XVIII – XIX, icoane, vestimentație preoțești, steaguri bisericești(prapur), piese religioase ș.a.

Astfel, pe parcursul anilor Muzeul a devenit un centru de cultură locală, iar din 2020 un Centru de Informare Turistică al raionului Călărași(CIT). Centrul face parte dintr-un proiect transfronatalier „MuseumInfoTur – Valorificarea și sporirea vizibilității patrimoniului cultural și istoric în cadrul rețelei transfrontaliere de muzee – Centre de Informare Turistică”, 2SOFT/2.1./129.

  • Acces: gratuit începând cu ora 18:00

  • Orar*: 19:00 – 00:00

  • Adresă: str. M.Eminescu nr. 32, orașul Călărași, Republica Moldova

  • Telefon: 00373.244.217.55 ; 00373.783.419.27

  • Email: muzeucalarasi@gmail.com

  • Rețele sociale: Facebook

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator