Florin Ghenade – Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!

Scurtă descriere a evenimentului:

Fundația Ștefan Câlția va organiza în șura din curtea Casei Albastre expoziția artistului Florin Ghenade Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!

Istoricul expozițional al proiectului Arbori Bătrâni a început în 2015, cu un eveniment în spațiul Kube Musette din București curatoriat de Sandra Demetrescu, urmat de alte expoziții la Fabrica de Pensule în Cluj, sau Muzeul de Artă din Timișoara. În perioada 2018-2019, o nouă expoziție a avut loc la Muzeul Țăranului Român din București, curatoriată de Matei Câlția și Alexandra Manole.

Expoziția Arbori Bătrâni din șura Casei Albastre își propune să reia proiectul într-un cadru rural, readucând imaginile într-o zonă în care peisajul cultural este prezervat. Cu rol de documentare, dar fără să fie jurnalistice, Florin Ghenade fotografiază într-un cadru nocturn arbori cu vârste cuprinse între 200 și 600 de ani, iar prin colaborări directe cu ecologi, caută înțelegerea subiectului fotografiat. Mai mult de atât, dincolo de locul și rolul lui în natură, Ghenade cercetează arborii prin prisma comunității din jurul lor, a straturilor de memorie și timp, a identității ecologice și culturale ale spațiului rural pe care le conțin ca documente.

Folosind un timp de expunere lung, imaginea se transformă dintr-o simplă înregistrare într-o serie de întâmplări surprinse, căci scopul acestui proiect nu este acela de a arăta, ci de a ne învăța să privim. În contextul de azi, nu arborii bătrâni sau fotografia pe film sunt amenințate, ci însuși actul privirii.

Există context, există informații despre acești copaci. Pot fi priviți din punct de vedere antropologic, ecologic, istoric, arhitectural, pot fi priviți din prisma legendelor și poveștilor care m-au atras spre ei, dar mai întâi, să fie priviți.” – Florin Ghenade

Preocupat de fotografie ca mediu și nu ca mod de documentare, Florin Ghenade (n. 1982, Roman) abordează proiecte care vorbesc despre estetica imaginii. Din 2012 se dedică proiectului Arbori Bătrâni în care fotografiază arbori veterani de pe teritoriul României, documentând totodată comunitatea și mediul în care aceștia se află.

Fundația Ștefan Câlția are ca scop promovarea proiectelor de cultură și artă contemporană, cu un interes crescut pentru îngrijirea și valorificarea patrimoniului operei lui Ștefan Câlția, acțiuni sociale și de conservare legate de satul Șona în principal, dar și de sudul Transilvaniei în secundar.

Galeria Posibilă, activă încă din 2003, cu sediul în București, este o galerie de artă și o instituție de promovare și diseminare a artei locale, atentă și interesată de o contextualizare dincolo de spațiul geografic local, românesc.

Parteneri și/sau sponsori ai evenimentului:
Galeria Posibilă, Galeria Artep, Biju Gallery

  • Acces: gratuit

  • Orar*: 19:00-22:00

  • Adresă: sat Șona, Casa Albastră nr. 234, 507128, județul Brașov

  • Telefon: 0724.212.631

  • Email: fundatia.stefan.caltia@gmail.com

  • Retele sociale: Facebook Instagram

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator