Noaptea Muzeelor la Turnu Roșu
Scurtă descriere a evenimentului:
De Noaptea Muzeelor la Sate, Primăria Turnu Roșu invită publicul în intervalul 18:00-22:00 să exploreze muzeul sătesc și biserica ortodoxă „Sf. Nicolae”-Porcești, în curtea căreia se află clădirea ce adăpostește muzeul.
Numele satului a fost Porcești până în anul 1966, după care se va numi Turnu Roșu, după numele gării în care staționau trenurile. Localitatea deține o colecție muzeală înființată în anul 1976 în locul vechii școli românești de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Sunt expuse o serie de piese cu caracter istoric și etnografic, provenite din donațiile localnicilor. Muzeul este deschis publicului.
Biserica ortodoxă „Sf. Nicolae”, zidită de logofătul Toma Beceriul în numele lui Matei Basarab în anul 1653, se află aproape de centrul comunei, pe str. Bisericii nr. 75. Acest edificiu cu decorul exterior bogat este, din anul 2013, monument istoric înscris în Patrimoniul cultural național al României (cu codul SB-II-m-A-12574).
Alte obiective turistice care pot fi vizitate la Turnu Roșu doar pe timpul zilei (fără persoană prezentă în teren):
– Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial: un obelisc situat în centrul satului, care a fost dezvelit în anul 1959 pentru cinstirea eroilor români căzuți în Al Doilea Război Mondial. Monumentul are o înălțime de trei metri și este realizat din piatră de râu, beton și marmură, la inițiativa A.V.S.A.P. Porcești.
– Rezervatia Calcarelor eocene de la Turnu Roșu – Porcești, cunoscută și sub denumirea de „Calcarele de la Porcești” (monument al naturii): o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip paleontologic).
– La trei kilometri de localitate se află Mănăstirea „Turnu Roșu” cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. S-a descoperit din vechea mănăstire o cărămidă pe care era inscripționat anul 1601. Cronicile arată că în 1761 acestă biserică a fost distrusă de generalul austriac Adolf von Buccow, din ordinul dat de Maria Tereza, împreună cu multe alte biserici și mănăstiri ortodoxe. Au fost dărâmate cu tunurile sau li s-a dat foc în încercarea de a extermina credința ortodoxă de dincolo de Carpați.
Biserica veche, ridicată de locuitorii comunei pe la anul 1850, a fost pictată în 1989 în stil neobizantin, iar în 1994 mănăstirea se reînființează și se sfințește de către Mitropolitul Ardealului Antonie Plămădeală.
Parteneri și/sau sponsori ai evenimentului:
Primăria și Consiliul Local Turnu Roșu, Parohia Ortodoxă Turnu Roșu
Parteneri media ai evenimentului:
Sibiul în imagini
* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator