Povestea făuritorului de cruci de la Săpânța – Stan Ioan Pătraș

Scurtă descriere a evenimentului: 

Localitatea Săpânța este cunoscută, în cea mai mare parte, prin Cimitirul Vesel, rodul imaginaţiei şi muncii unui om fără carte, dar cu multă înţelegere despre oameni.

O vizită acolo este o experienţă unică. Ideea unui asemenea spațiu i-a venit lui Stan Ioan Pătraş, care a crezut în talentul lui şi a dat naştere unui loc care astăzi face România cunoscută peste tot.

Stan Ioan Pătraş a sculptat primele cruci cu mult înainte de a scrie și versurile care să le însoțească. Abia în anul 1935, Stan Ioan Pătraș a început să-și îmbogățească lucrările cu epitafuri.

Ca să înțelegem mai bine cum a luat naștere Cimitirul Vesel, trebuie întâi să poposim la Casa Memorială „Stan Ioan Pătraș”, locul unde s-a creat această poveste care face înconjurul lumii și este cunoscută de toți.

Casa memorială a aparţinut meşterului Stan Ion Pătraş, renumit pentru crucile sculptate şi pictate în cimitirul din Săpânţa. Interiorul este amenajat în spiritul tradiţiei locale. Sunt expuse zeci de sculpturi în basorelief pictate, specifice creaţiei artistului. În curte se păstrează atelierul său, în care urmaşii îi continuă meşteşugul.

Comunitatea locală își aduce aminte de Stan Ioan Pătraș ca de un om bun, cu frica lui Dumnezeu, dar și plin de viață.

Cel care i-a urmat a fost Dumitru Pop-Tincu, care a stat pe lângă Stan Ioan Pătraș timp de nouă ani. Așa a învățat meserie de la el. Apoi, în anul 1977, când Pătraș a murit, Pop i-a preluat meșteșugul. În anul 2021, Dumitru Pop-Tincu a primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu decernat de Ministerul Culturii prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. La puțin timp, s-a stins din viață, iar cel care îl urmează este ginerele acestuia, Stan Ioan Pătraș, un strănepot de frate al creatorului Cimitirului Vesel.

În cadrul evenimentului dedicat Nopții Muzeelor la Sate vor avea loc ateliere de storytelling – povești despre Stan Ioan Pătraș, și ateliere de sculptură realizate de continuatorul acestuia.

Parteneri și/sau sponsori ai evenimentului:
Primăria și Consiliul Local Săpânța, Școala Generală din Săpânța 

Parteneri media ai evenimentului:
TV Sighet, Radio Sighet, Salut Sighet, Sighet247

  • Acces: gratuit

  • Orar*: 18:00-22:00

  • Adresă: sat Săpânța nr. 455, județul Maramureș

  • Telefon: 0262.311.521

  • Email: muzeulmaramuresului@yahoo.com

  • Website: www.muzeulmaramuresului.ro

  • Retele sociale: Facebook

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator