Ilie Lazăr în amintirea consătenilor

Scurtă descriere a evenimentului: 

Localitatea Giulești este o comună frumoasă aşezată pe Valea Marei, situată la 16 km de Sighetul Marmaţiei si 49 km de Baia Mare. Giulești este una dintre cele mai vechi localități din Maramureș.

Pentru importanța sa istorică, Giuleștiul a fost cercetat de Ioan Mihalyi de Apsa, Nicolae Iorga (care a descoperit aici cea mai veche „matrica” – registru de stare civilă – care cuprinde date privind căsătoriile, natalitatea, morţii s. a.), dar şi arheologul Radu Popa care a săpat ruinele fostei biserici şi a dat la iveală vestigii de mare importanţă pentru trecutul medieval românesc al Maramureşului.

Giuleştiul este satul în care au trăit de-a lungul secolelor mari personalităţi, printre care şi Ilie Lazăr, fruntaş politic din perioada interbelică, cel care a organizat plecarea maramureşenilor delegaţi cu credenţional la Alba Iulia pentru a semna unirea Maramureşului pentru totdeauna cu ţara.

Ilie Lazăr s-a născut în ziua de joi, 12 decembrie 1895, în casa familiei avocatului Andrei Lazăr şi Ana (născută Ivaşcu, din Apşa de Jos), în comuna maramureșeană Giuleşti, pe Valea Marei.

Ilie Lazăr a avut o amplă și tumultuoasă implicare în evenimentele unirii Basarabiei cu Țara mamă, dar și a Maramureșului și Transilvaniei la 1 Decembrie 1918, cât și în evenimentele consolidării Marii Uniri. Va participa intens la organizarea gărzilor naționale și a sfaturilor naționale sătești.

În perioada interbelică a fost unul dintre cei mai remarcabili fruntași ai Partidului Național Țărănesc, cu activitate atât în Maramureș cât și la nivel național, activitate care i-a adus repercusiuni în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial și în perioada regimului comunist. A fost întemnițat în 1947 și eliberat abia în 1964. A trăit restul zilelor în Cluj Napoca, într-un bloc din cartierul Gheorgheni, până în noiembrie 1976, unde s-a stins la vârsta de 81 de ani.

Casa memorială „Ilie Lazăr” este un monument de arhitectură tradiţională, specifică caselor nemeșești/ boierești. Casa intră în patrimoniul Muzeului Maramureșului la sfârșitul anului 1969, fiind înregistrată cu nr. inv. 1949 la 30 decembrie 1969.

Casa a fost construită în anul 1826 și a aparținut protopopului greco-catolic Vasile Mihalyi, după cum atestă inscripţia în limba latină, sculptată pe meştergrinda acesteia: „Casa aceasta a fost construită de către Basiliu Mihalyi, paroh al Şugătagului, vadiacon de Cosău, reprezentant pentru al cincilea consistoriu vicarial şi asesor judiciar (sede judiciaria)”. Pe spatele meştergrinzii se află săpată în lemn o altă inscripţie cu conţinutul: „urmaş Lazăr”. Casa este datată dendrocronologic 1822/1823.

În această casă, la invitația marelui patriot Ilie Lazăr, la 28 noiembrie 1918 s-au adunat delegațiile maramureşene pentru a pleca în Alba Iulia, unde la 1 Decembrie 1918 se va semna pentru vecie unirea Maramureşului cu Ţara mamă. Casa este conservată şi restaurată in situ.

Casa păstrează și o parte din obiectele aparținând familiei Lazăr aflate în interiorul locuinței în momentul achiziționării.

Evenimentul dedicat Nopții Muzeelor la Sate se dorește a fi o întâlnire a membrilor comunității rurale a localității Giulești, care să contribuie la cunoașterea unor realități din viața marelui om politic Ilie Lazăr vis-a-vis de personalitatea sa, legătura cu oamenii satului, implicarea sa în viața comunității.

Parteneri și/sau sponsori ai evenimentului:
Primăria și Consiliul Local Giulești, Școala „Dr. Ilie Lazăr” din Giulești, Centrul de Cercetări Istorico – Teologice ale Credințelor și Cultelor din Giulești

Parteneri media ai evenimentului:
TV Sighet, Radio Sighet, Salut Sighet, Sighet247

  • Acces: gratuit

  • Orar*: 18:00-22:00

  • Adresă: sat Giulești, județul Maramureș

  • Telefon: 0262.311.521

  • Email: muzeulmaramuresului@yahoo.com
  • Website: www.muzeulmaramuresului.ro

  • Retele sociale: Facebook

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator