Noaptea Muzeelor la Sate în Ilimbav
Scurtă descriere a evenimentului:
Bisericuța de lemn călătoare din satul Ilimbav a fost adusă în 1852 din satul vecin, Nou Român, și este o mărturie a expresiei particulare a peisajului religios local. Ea a fost desfăcută, bucată cu bucată, transportată şi asamblată pe amplasamentul nou din Ilimbav, peste o fundaţie de piatră. În ea se păstrează un prestol din piatră datat în anul 1639: cioplitorii au incizat pe masa altarului o cruce cu braţe trapezoidale şi un fragment de text: „Вълћт Эρмэ” adică „Văleat 7147” (1639 de ani, scurşi de la naşterea lui Hristos). Pictura bisericii de lemn are caracteristici ale stilului bizantin, fiind executată de pictori din familia Grecu. În anul 2011, biserica a fost inclusă într-un amplu proiect de restaurare, fiind monument istoric, realizându-se până în prezent reparații la acoperiș, lucrări de consolidare, precum și fixarea picturii prin aplicare de foiță japoneză.
Proiecție de film documentar „Cântec și Poveste pe Valea Hârtibaciului”, înregistrat în 1985, în care apare și formația artistică din Ilimbav. Va fi proiectat alături, în noua biserică de zid, pictată tot de pictorii zugravi Frații Grecu, și evocarea folcloristului și etnomuzicologului Tiberiu Alexandru (1914-1997), fiu al satului, care a lăsat un număr mare de cărți și lucrări bine documentate. El a fost creatorul organologiei muzicale populare moderne românești.Alături de Fodeldea și Săsăuș, Ilimbavul face parte dintr-un puternic centru spiritual românesc, pe Valea Hârtibaciului.
Parteneri și/sau sponsori ai evenimentului:
Primăria Agnita prin Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu” Agnita, Asociatia Valea Hârtibaciului, Protopopiatul Agnita, Muzeul de Istorie Valea Hârtibaciului, Comunitățile patrimoniale din podișul Hârtibaciului
Parteneri media ai evenimentului:
Gazeta Hârtibaciului, Revista Zeppelin
* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator